segitomaria

Befejeződött a Segítő Mária Gimnázium kollégium- felújításának egy jelentős szakasza


    2016 decemberében benyújtott nyertes pályázat révén vált lehetővé 2, 174 millió lej értékű felújítás. Az eredetileg uszodának tervezett ingatlan félbehagyott tervét iskolai célú felhasználásra szabták át.

2001 óta iskolánk diákotthona, konyha és étkezde működik benne. Az épület és a közösségi életünk fontos része a kápolna- díszterem, amely az iskolai célú programok mellett otthont ad a város kulturális, múvelődési, tudományos diák- és felnőttrendezvényeinek is.     A nemrég megvalósult pályázat előkészítési fázisában – ahol belső és külső felújításokat is terveztünk – nem volt előrelátható a tűzvédelmi engedélyeztetésben foglalt számos követelmény, aminek - a megváltozott jogi környezet miatt-  az épületet újonnan meg kell feleltetni és amely a támogatás jelentős részét igényelte.

     Továbbá a tervezéstől eltelt időszakban az építőiparban jelentős – több, mint 50 %- os költségnövekedés következett be, így az eredeti elképzelések csak részben valósulhattak meg, részben pedig más munkálatokat is be kellett iktatni.

     Magyarország Kormányának jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül megvalósult modernizálás tartalmazza ilyen módon az épület külső hőszigetelését, tetőfödém szigetelését, tetőhéjazat javítást, a nyílászárók cseréjét, az épülethomlokzatok festését, továbbá a vizesblokkok teljeskörű felújítását, részben a belső padlóburkolatok cseréjét és belső festést, a fűtésrendszeren és a villamos hálózaton a legszükségesebb funkcionális javításokat.

    A fűtés- és villamoshálózat  rehabilitációja nem tudott megvalósulni, továbbá a központi park felőli terasz vízszigetelése és a héjazat javítása, valamint a tűzoltósági engedélyeztetéshez szükséges füstérzékelő- és riasztórendszer kiépítése, a nagyterem nyílászáró cseréje és belső festések is egy következő szakaszra maradt.

    A 2019. április 30-cal lezáródott beruházás után egy hasonló nagyságrendű támogatásra lenne még szükség a nevesített tételek kivitelezéséhez.

    Az elvégzett munkálatok azonban így is nagyléptékűek, hiszen biztonság, komfort és esztétikai szempontból is jelentős előrelépés történt az eredetileg nem kollégiumnak szánt épületen és amelyben Hargita- megye második legnagyobb diákotthona működik.

    Említést érdemel továbbá, hogy Hargita Megye Önkormányzata is részt vállalt egy  pályázat révén a tűzoltósági megfeleltetésben előírt száraztűzcsap- hálózat kiépítésében.

    Az ingatlant ügykezelő Szent Kereszt Plébánia és az iskola vezetősége  kész tervekkel rendelkezik a beruházás folytatásához és további pályázatokat/ támogatási kérelmeket adott le, amelyek a beruházás befejezését lehetővé tennék.

                   Támogatóinknak ezúton is hálásan köszönjük!

         A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium közössége