segitomaria

Gólyabál 2014

 

Nov. 7-én került sor iskolánkban a IX. évfolyam válogatott csapatának bemutatkozására, amelyre izgalmakkal tele készült gólya és tizenkettedikes egyaránt.

A gólyabál alapötletét Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operája ihlette.A Csárdáskirálynő 1915-ben jelent meg, témánk a 100 év folyamán végbement társadalom változásait körvonalazza, amelyben kihangsúlyozódnak a jelenkori és az I. világháború körüli magyar polgári értékrendek.

 Az előadás idősíkja metaforikus, a cselekmény egy jelenkori budapesti szórakozóhely, ahol Feri bácsi (a mindenható szereplő) az Orpheum nagy öregje és az ő komornyikja a XXI.- század elfajuló szokásait elemzik. Felidézik az ők idejükben történt események, amikor a háború és a kilátástalan magyar helyzetek dacára is volt hely a kultúrának és a szórakozásnak.

A történet folytatásában Feri bácsi meggyőzi a modern gólyákat, hogy kultúrájuk merőben eltér a 100 évvel ezelőttitől, ezért a Csoda Tv segítségével tanulmányi körútra indulnak. Az átvezetés egy videóval valósul meg, amelyben a 100 év nagy történelmi eseményei kerülnek vászonra, az általunk megvalósított paródiák segítségével.  Megérkezvén az 1915 évekbe az akkori budapesti Orpheum hangulata tárul elénk. A gólyák megszeretik a környezetet, ezért Feri bácsi kihirdeti, hogy 3 pár az Orpheumban maradhat.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának illetve a Segítő Mária Alapítványnak.

A szervezők