segitomaria

 

Gloria Victis


A Gloria Victis -’56-os megemlékezés rendezvénysorozatra Budapesten-, 2010 október 21 és 23 között kaptunk lehetőséget a Rákóczi Szövetség által és Zöld Ildikó tanárnő közbenjárására a kiutazásra. Az 1956-os forradalom emlékére, minden évben megszervezett ünnepségsorozaton idén iskolánk hat diákja vett részt : Geréd Erzsébet (X.A), Bartis Előd (X.B), Koncsag Szeréna (XII.C), Kovács Szabolcs, Szőcs Ferenc (mindketten XII.B) és Bartis Tímea (XI.B), aki versenyzőként, különdíjban is részesült. A diákokat Kolumbán Magdolna tanárnő kísérte el.

Megérkezésünk után Tímea folytatta tovább útját, ugyanis a versenyzőket más szálláson helyezték el.
Mivel első nap szabad program volt, így elmentünk egy kis városnézésre, majd vacsorázni, azonban a vacsora utáni Besh o drom koncertről sajnos lekéstünk. (hiányos térkép- és óraismeretünk miatt is…)

 


22-én rendezvények sokaságán vettünk részt. Előbb a Műszaki Egyetemen hallgattunk meg két előadást, majd résztvettünk a hivatalos ünnepségen is, azokkal az ’56-os „fiúkkal” és „lányokkal”, akik 54 évvel korábban farkasszemet néztek a szovjet tankokkal. Ezután fáklyákkal a kezünkben vonultunk végig a Duna rakparton, a Bem szobor előtti térig. Itt résztvettünk a koszorúzáson és meghallgattuk az ezt követő beszédeket.
Utolsó nap már programok nem voltak, csak reggelit kaptunk, aztán indultunk haza.
Összességében élményekben gazdag és tartalmas napokat tölthettünk el a magyar határokon belüli és kívüli emberekkel és mindezt igen jó körülmények között.

 


Mindezekért köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek.

 

 

Bartis Előd  X.B

 

2011. március 11. péntek