segitomaria

GLORIA VICTIS – 2011
Kárpát-medencei középiskolai történelmi vetélkedő

 


   A Rákóczi Szövetség 2011-ben 16. alkalommal hirdeti meg Kárpát-medencei középiskolások számára Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőjét. A vetélkedőn minden évben több száz határon túli és magyarországi középiskola háromfős diákcsapata vesz részt. Az évente más-más témakörben meghirdetett vetélkedő idei címe:
II. Rákóczi Ferenc és kora (1676-1735)

 

   A három fordulóból álló vetélkedő meghirdetése minden évben tavasszal történik. A háromfős csapatok egy tesztsor kitöltésével, valamint egy történelmi esszé megírásával nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kap meghívást a második fordulóra, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozó keretében Budapesten, a Műegyetemen rendez, hagyományosan október 21. és 23. között.

   A második fordulóba jutott 60 csapat október 22-én írásbeli fordulón méri össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be az október 23-i szóbeli döntőbe. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt, számos igényes feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes könyvjutalomban, a legjobb öt csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik egy külföldi kirándulásban részesülnek.

   Az idei évben április 11-től lehet letölteni a jelentkezési lapot és az első forduló feladatlapját a szakirodalommal együtt a Rákóczi Szövetség honlapjáról (www.rakocziszovetseg.org).

   A kitöltött feladatlap és jelentkezési lap postázási határideje 2011. június 17.
(A jelentkezési- és feladatlapot, kérés esetén, postai úton megküldjük).
Minden esetben postai úton kérjük a feladatlap visszaküldését a jelentkezési lappal együtt.

Postázási cím: Rákóczi Szövetség, H-1255 Budapest, Pf. 23.
Az első forduló eredményéről 2011. szeptember 12. után értesítjük a csapatokat, illetve megtekinthetők a Rákóczi Szövetség honlapján is.
A vetélkedővel kapcsolatos további információ a Rákóczi Szövetség központi irodájának elérhetőségein kérhető,
illetve Csáky Csongortól a +36-70-240-56-22-es telefonszámon vagy a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen.

Budapest, 2011. március 15.

 

 

 

 

 

Dr. Halzl József                                                                Dr. Ugron Gáspár Gábor

A Rákóczi Szövetség elnöke                                                 A Rákóczi Szövetség főtitkára