segitomaria

 

VEZETŐKÉPZŐ A KÖZÉPISKOLÁK SZÁMÁRA BUDAPESTEN

 

Tizedik alkalommal rendezte meg október 5-7. között Kárpát-medencei középiskolás vezetőképzőjét a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Rubin Hotelben, melynek témája az érték és ifjúság volt.

Az iskolánkban működő 131. szervezetet két diák és egy tanár képviselte, név szerint Bartalis Orsolya (XI.B), Vultur Alexandru (XI.B) és az informatikatanár, Pál László. A regisztráció előtt néhány órával érkeztünk, és máris körbe jártuk a hotelt, ha már nem jelentkezhettünk be.

Eljött a várva várt pillanat és emberek sokasága tódult be a hotel főbejáratán a regisztrációs asztalhoz. A szervezők fejüket és kezüket kapkodva osztogatták a hétvégére szükségelendő papírokat, és egyéb kiegészítőket. Kíváncsian figyeltük egymás arcát a várakozóban, és próbáltunk találgatni, hogy ki lesz a szobatárs, hiszen össze volt keverve mindenki.

Kezdetét vette a végeláthatatlan hétvége, tele izgalmas pillanatokkal, új emberekkel, új kapcsolatokkal. A megérkezésünk napján, a bejelentkezést követően máris egy előadáson vettünk részt, amelyet Bogár László közgazdász tartott. Ezt vacsora követte szorosan, majd egy egész estés wellness kényeztetés a szálloda szolgáltatásainak igénybevételén keresztül.

Másnap nehéz volt ez ébredés, hiszen azzal a tudattal ébredtünk, hogy reggeltől estig be vagyunk táblázva. Előadások követték egymást, kisebb-nagyobb szünetekkel, amikor picit kinyújthattuk a lábainkat, és megszellőztettük a fejünket a hatalmas információ bevétel után. Előadást tartott: Kisida Elek (orvos), Kedves Gyula (történész), Käfer István (történész), Takaró Mihály (irodalomtörténész). Este a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikusok előadásán vettünk részt, majd egy buszos városnézésen, ahol bemutatták a város azon épületeit, helyeit, amelyeket érdemes megnézni.

Utolsó nap Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke tartott előadást az 1956-os emlékeiről. Ezután elindultunk haza. Térkép nélkül esélyünk sem lett volna, hiszen útlezárások és hasonló problémák követték egymást. De sikeresen megjártuk magunkat a magyar hon fővárosában. Nagyon sok érdekes dolgot tanultunk és új barátokat szereztünk.

Bartalis Orsolya, XI. B