segitomaria

 

FARSANG PANNONHALMÁN

 

Iskolánk pár tanulójával sikerült részt venni a Pannonhalmi Bencés Gimnázium farsangi programján. Ez a kis kirándulás nem jöhetett volna létre a Rákóczi Szövetség támogatása nélkül.

Reggel megérkezvén, elgondolkodtunk egy pillanatra, hogy nem-e álmodunk, vagy esetleg az éjszakai utazás ártott-e meg, hiszen az apátság szigorú falai között igazi farsangi fordított világ fogadott bennünket. Szinte mindenki jelmezt viselt, az iskola tele volt ragasztva az iskola farsangi pártjainak plakátjaival, dübörgött a zene. Gyorsan pihentünk kicsit, de alig vártuk, hogy az esti farsangi programokon ott legyünk, hiszen már első pillanattól fogva megragadott ez a színes kavalkád. Filmnézés, színjátszás, karaoke...minden volt.

A farsang forgatagából pillanatokra felmerültünk, és ilyenkor kincseket láttunk. 15. századi festményeket a folyosókon, 1000 éves bazilikát, egy igazi filmbeillő 19. századi könyvtárat, levendulaföldeket, középkori kódexeket, nyelvemlékeket eredetiben. Aztán kiderült, hogy nem csak ilyen kincsei vannak a helynek. A fiúk előzékenysége, akik a lányainkat kísérték, a tény, hogy minden pillanatban nézhettünk, láthattunk, tapasztalhattunk valamit, a fogadó tanárok kedvessége és közvetlensége, a belső udvar csendje, a barokk szárnyba besütő napfény. Mind élmény marad. Köszönjük támogatóinknak, hogy ott lehettünk!

Orbán Zsuzsa,
magyarszakos tanárnő