segitomaria

 

 

TESTI-LELKI HARMÓNIA

 

„A testnek legyen elég ereje, hogy a léleknek engedelmeskedjék. Minél gyengébb a test, annál többet parancsol, minél erősebb, annál engedelmesebb.” (Rousseau)

A testi nevelés jó közérzetet, életerőt, egészséges önbizalmat ad, hozzájárul a jobb keringéshez, a betegségek megelőzéséhez, erősíti a baráti kapcsolatokat, segít a testtömeg kézbentartásában és a testi- lelki harmónia megteremtésében.

A testi mozgás mértékletességre nevel. A mértékletesség az ember szépsége, a rejtve maradt belső kincs megőrzése.

A sportban az ellenfél értékeinek, győzelmének elismerése és tisztelete kedvességre tanít és nevel. A bátor és jó sportoló alázatos és humoros viselkedésű. Magatartásával azt a megvallást hirdeti, hogy nem vagyunk tökéletesek.

A fejlődéshez elengedhetetlen a tökéletlenség, és ehhez kell a humor, mert amin jól tudunk nevetni, az  nem mérgez tovább. Ezzel képessé leszünk magunkat és embertársainkat is elfogadni olyannak, amilyenek vagyunk. Az alázat pedig több mint önmagunk egyszerű elfogadása, a belső béke és boldogság megindítója, ami életünk célja, és ez szebbé teszi a körülöttünk lévő világot.

A legnagyobb ajándék, amelyet diákjainknak a testnevelés órákon és a sporttevékenységeken kialakult élethelyzetekben adhatunk, hogy megtanítjuk őket „ellenállni”, szilárdan megőrizve saját értékeiket a mai csábításokkal teli világban.

Ennek a gondolatnak a jegyében zajlottak a 2006–2007-es tanév sporteseményei. Íme az elmúlt iskolai év rövid sportkrónikája a teljesség igénye nélkül:

• 2006. október 18. – Erdélyi Magyar Iskolák Asztalitenisz-versenye, helyi szakasz; I. hely: Ladó Júlia és Csibi József (XII. osztályosok)

• 2006. december 1 – 3. – Országos Középiskolás Kosárlabda Kupa, Csíkszereda; VII. helyezés a lány kosárlabdacsapatnak

• 2007. február 14 -15. – Városi Kosárlabda-bajnokság ; II. hely – lány kosárlabdacsapat; III. hely – fiú kosárlabdacsapat

• 2007. február 22. – Megyei Kosárlabda-bajnokság; III. hely – lány kosárlabdacsapat

• 2007. március 13. – Városi Asztalitenisz-verseny; II. hely – Ladó Júlia

• 2007. március 19. – részvétel a Városi Labdarugó-bajnokságon

• 2007. március 23 – 24. – Téli EMIT (Erdélyi Magyar Iskolák Találkozója); egyéni I. hely – Geréd Orsolya alpesi műlesíklásban

• 2007. április 4 – 5. – „Sapientia Kihívás” 24órás maratoni kosárlabdatorna – III. hely lány kosárlabdacsapat; IV. hely fiú kosárlabdacsapat.

• 2007. április 27. – „Segítő Mária” Kupa megszervezése az iskolanapok alkalmával; I. hely – lány kosárlabdacsapat; II. hely – fiú kosárlabdacsapat

 

Pitó Noémi

testnevelőtanárnő