Múlt és Mi

Tekintettel a március 15-i ünnepkörre, az osztályunk Iskola másként hetének a Múlt és Mi elnevezést választottuk. Ennek megfelelően első nap, azaz hétfőn a csobotfalvi levéltárba látogattunk el. Gyalog mentünk és még mielőtt megérkeztünk volna a levéltárba, a csíksomlyói Kegytemplomban Máriához imádkoztunk és kértük áldását Iskola másként hetünkre. Ezután a Jakab Antal Tanulmányi ház kávézójában fogyasztottuk el a tízórainkat. A levéltárban rengeteg új érdekességet tanulhattunk és emellett sok mindent kipróbálhattunk csoportokra bontva. Például kipróbálhattuk az írógéppel való írást, a könyvrestaurálást, a viaszpecsét-készítést gyertya segítségével, a borítékhajtogatást. A sokszínű, kreatív tevékenységek lezárásaként kiértékeltük a napot miközben vendéglátóink dr. Bernád Rita és kollégái kaláccsal és meleg teával kínáltak.

Második nap, kedden reggel korán indultunk, vonattal utaztunk Szentsimonba, ahol a Szent László Gyermekvédelmi központ lovardáját látogattuk meg elsőként. Itt lehetőségünk volt megsimogatni pár lovat és új dolgokat megtudni, tanulni róluk. Ezt követően a központ ebédlőjében tízóraiztunk és indultunk a Csipsz gyárba. Itt rövid betekintést kaptunk a csipszkészítés folyamatáról. A gyárlátogatás után az Endes József Általános Iskolába tartottunk, ahol nagy szeretettel vártak minket. A csíkszentsimoni Sportcsarnokba az ottani hatodik osztályosokkal játszottunk barátságos mérkőzést, fiúk és lányok egyaránt. Mindannyian felvettük a balatoni Erzsébet-táborban ajándékba kapott magenta pólónkat és úgy vettünk részt ezeken a mérkőzéseken. Miután kicsit ismerkedtünk, beszélgettünk az ottani diákokkal és tanárokkal, elfogyasztottuk a finom uzsonnát, amivel megkínáltak vendéglátóink, útnak indultunk és vonatállomás fele tartva elfogyasztottuk a Csipsz gyárból kapott csipszet is.

Harmadik nap, szerdán Csíkcsomortánba látogattunk, ahol a Petres Enikő, volt segítőmáriás diák által vezetett Népi játszóházban kokárdát nemezeltünk, népdalokat és táncokat tanultunk. A nemezelés közben végig jó hangulat uralkodott, sokat énekeltünk, nevettünk együtt, még születésnapi áldást is énekeltünk Dorottyának, aki épp aznap ünnepelte születésnapját.

Negyedik nap, csütörtökön a Csíkszeredai Mikó Várba mentünk, ahol a székelyek életéről, szokásairól hallgattuk meg Hompoth Hanna-Erika, tárlatvezető tartalmas, humoros előadását, amely mindannyiunk érdeklődését felkeltette és tetszését elnyerte. Ezután végig néztük a többi aktuális kiállításokat is. Ezt a napunkat a Ride More Központban zártuk, ahol egy órát ugráltunk, szaltóztunk, mókáztunk. Mindenki nagyon élvezte és elégedetten ment haza.

A változatos, izgalmas és kalandos programokat a pénteki lelki nap zárta. A lelkinap szentmisével kezdődött, ahol hálát adhattunk tartalmas hetünkért és mindenért, amiért hálásak lehetünk. Ezután iskolai tanácsadók vezetésével csoportos foglalkozáson vettünk részt, amely során alkalom adódott az elcsendesedésre és önmagunkra figyelésre.

Összegzésként az egyik hatodik osztályos kiértékelőjéből választottunk egy mondatot: „Amit megtanultam a hét folyamán az, hogy ahol a szívünk, ott a kincsünk”.

Dr. Kovásznai Ágnes osztályfőnök és Kedves Eszter-Orsolya, VI. osztály

Vissza