12 hónap-12 éjszaka kihívas

Iskolánk cserkészcsapata benne van egy nemzetközi cserkész kihívásban, melynek neve 12 hónap-12 éjszaka.

Ez egy először 2018-ban meghirdetett „Első Cserkész Challenge”, ami a Yorkshire Challenge és a Westclif-On-Sea cserkészcsapat Viking kihívása alapján készült. A program meghirdetője az esztergomi 14. sz. Holló cserkészcsapat, de minden magyar ajkú cserkész, határokon innen és túl jelentkezhet rá.

Felfedező, vándor és felnőtt korosztályú résztvevőket várnak, tőlünk a kihívásban való részvétel feltétele a 15. életév betöltése. A kihívás célja elsősorban az, hogy egy év alatt minden hónapban min. 1 éjszakát töltsünk a természetben, lehetőleg a szabad ég alatt aludva, ha az időjárás megengedi. Ezzel is buzdítani szeretnénk cserkésztestvéreinket, hogy a lehető legtöbb alkalmat ragadják meg a természetben való tevékenységre. Célunk, hogy a kihívás vállalói minden évszakban szerezzenek táborozási tapasztalatot, közösségben teljesített kint alvásaik által pedig erősödjön összetartásuk, gyarapodjanak közös élményekkel. A kint töltött éjszakák programjának fűszerezésére külön feladatokat lehet vállalni, melyek véghezvitele színesíti, változatosabbá teszi a teljesítést.

Minden hónapban magunk döntöttünk afelől, hogy hol alszunk: kert, erdei házikó, tanya, plébánia udvar stb. Minden esetben volt lehetőségünk sátrazni és tüzet gyújtani, együtt tanulni, lelki gyakorlaton részt venni stb.

Íme néhány beszámoló az eddigi tapasztalatainkról:

Egy keddi nap volt, amikor végre eljött a kihívás októberi hónapjának a teljesítése. Délután 6 órakor gyülekeztünk az iskolánk udvarán, mert úgy döntöttünk, hogy ott fogjuk tölteni az éjszakát!

Miután megérkezett mindenki, a sátrak is a helyükre kerültek kisebb-nagyobb erőlködés után, hiszen göröngyös talajon kicsit nehezebb a felhúzás, ráadásul hátráltató tényező volt a sötétség is így, a téli időszakban. Szerencsére találékonyak vagyunk, s fejlámpáink segítségével megoldottuk. A fekhelyek kialakítása után úgy döntöttünk, együtt készülünk a másnapi órákra.

A tanulás előtt megosztoztunk két nagy pizzán, ami elég energiát biztosított, és egy idő után már a hideget sem éreztük, mivel nagyon jól telt. Beszélgettünk, nagyokat nevettünk, jól szórakoztunk, és persze tanultunk is. Hamar elrepült az idő. Eljött a lefekvés ideje, és akármilyen hihetetlen, olyan éjfél körül már mindenki aludt.

Az éjszaka folyamán arra ébredtünk 3 órakor, hogy eleredt az eső, de minket ez sem akadályozott abban, hogy tovább aludjunk. Eljött a reggel, gyorsan összepakoltunk, behordtuk a csomagjainkat a mellettünk lévő sportterembe, itt mindenki átöltözött, majd nekifogtunk a sátrak lehúzásának. A csomagjainkkal együtt a vizes sátor elemeket levittük az iskola picéjébe, ahol kiteregettük, hogy száradjanak.

A diáktársaink és tanárok egyaránt le voltak döbbenve (ki kevésbé, ki nagyon ítélkezett), hogy mit csináltunk, de nekünk annál nagyobb élmény maradt, hogy kint aludtunk az iskola udvarán, majd másnap onnan mentünk iskolába.

Alig várjuk a többi hónapot is!

Tankó-Erdély Csanád, XI. A

A novemberi 12 hónap, 12 éjszakán a csobotfalvi plébánia udvarán aludtunk. Miután megérkeztünk, amint tudtuk, felhúztuk a sátrainkat, hogy legyen, hol éjszakázni. Ezt követően egy Szentségimádásban volt részünk az ottani kis kápolnában. Jól esett befelé figyelni, együtt megélni a csendet.

Vacsorázni és felmelegedni felmentünk a kápolna fölé. Főztünk teát, és részt vettünk egy foglalkozáson, aminek a témája az önismeret volt. Kicsit körbejártuk azokat a dolgokat, amikben fejlődnünk, alakulnunk kell, és megosztottuk egymással azt is, ami jól megy, amire büszkék vagyunk.

Az éjszaka kissé hideg volt, de nem gyanakodtunk. Hajnalra ért minket meglepetés. Mikorra megébredtünk, a tájat hó födte be. Ez egy kis gondot okozott a sátrak lehúzásánál, szerencsére ott hagyhattuk őket a plébánia garázsában, hogy megszáradjanak.

Kicsit nehezebb alkalom volt ez a novemberi, de kibírtuk, és várjuk, mit hoznak a téli hónapok. A kihívás folytatódik!

Kristály Bertalan, sőv.

Vissza