Hivatások nyomában

Iskolánk három IX. A osztályos tanulója, folyó év február 24-26-án, részt vett a  “Hivatások nyomában” vetélkedőn, melyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezett meg. A csapatot ez évben Gábor Gabriella, Illyés Dorottya és Imets Dávid alkotta, őket felkészítette és elkísérte, Farkas Ibolya szociális testvér és Simó Gáspár spirituális.

Az idén Boldog Salkaházi Sára, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Xavéri Szent Ferenc életútját, életpéldáját tanulmányoztuk, ismerhettük meg. A vetélkedő különlegessége ez évben abban állt, hogy a három szentnek, illetve boldognak nyilvánított személy egyékének életéből egy kiállítást kellett összeállítani, melyet három színhelyen be is kellett mutassunk. A kiállításról képeket és kisfilmet kellett készítsünk, melyeket egy e-bookba kellett beszerkesszünk. Az az igazság, hogy e munka rengeteg időt és energiát igényelt, melyre nem volt elég a három versenyző és az irányító tanárok képessége, ideje, élet ereje, ezért segítséget is kellett kérjünk. Mellénk állt a munkában és segített a filmezésben és filmvágásban Csibi Teréz X. C osztályos tanuló és Pál László informatika szakos tanár úr is. Hálával és elismeréssel gondolok rájuk és nagyon köszönöm támogatásukat. Rajtuk kívül köszönjük az osztályfőnöknek, Forró Albert tanár úrnak és más szaktanároknak is, hogy támogatták a fiatalokat versenyre való felkészülésben. A kiállítás anyagának összegyűjtésében sokat segített a Szociális Testvérek, név szerint Fogarasi Edit és Farkas Ibolya tanárnő. Érméket, plaketteket, könyveket, ruházatot, zászlót, stb. kölcsönöztek, ötleteikkel segítettek. Hálásan köszönöm a kiállításokon résztvevők, diákok érdeklődését, s a visszajelzéseket, véleményeket.

Az idén ugyan nem kerültünk az élmezőnybe (ötödikek lettünk), de két különdíjat kaptunk. Egyiket a Boldog Salkaházi Sára kiállításért, a másikat a legjobb színműért, amit szintén Sára testvér életének három mozzanatát elevenítette fel.

A Nagyváradon megélt napok tartalmasok, jó hangulatúak voltak. A barátság, a szeretet megtapasztalásának élménye dominált a szervezők és a résztvevők jelenléte, tevékenysége, minden megnyilvánulása által. Hálás és megelégedett vagyok mindenért.

Beszámolómat a vértanú Salkaházi Sára mondattal zárnám, ami nagyon időszerű gondolat ma is, amikor a közelünkben ölik egymást a testvérnépek, s a világ nagyjai nem arra törekednek, hogy megszüntessék a gyilkolást, hanem fegyvereket, pénzt és egyebeket fektetnek be, hogy ártatlan emberek élete árán megnyerjék a háborút:
„Nem a dinamit, nem az ekrazit, nem a bomba rombol, pusztít, hanem az ezeket irányító lelkület: a gyűlölet. A gyűlölet gyászba, fájdalomba dönt. A szeretet könnyet töröl, megvigasztal. Mi szeretet akarunk. És igazsággal akarunk építeni. (…) Mi egy Atyának vagyunk gyermekei, egyformán jogunk van élni, s ezért összefogva kell támogatnunk egymást. ” (Boldog Salkaházi Sára)

Összefoglaló videó a versenyről:

Simó Gáspár, spirituális

Vissza