A magyar széppróza napja

Csíkban „A fák magukhoz húzzák az esőt” – találkozás a magyar széppróza napja apropóján

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Ennek apropóján 2024. március 4.-én iskolánkba látogatott Zsidó Ferenc (erdélyi magyar író, kritikus, szerkesztő, Székelykeresztúron él és alkot. Továbbá 2020 szeptemberétől a Székelyföld folyóirat főszerkesztője.), Miklóssi Szabó István (erdélyi magyar író, szerkesztő. A Romániai Írószövetség, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága tagja.), valamint Muszka Sándor (József Attila-díjas erdélyi magyar költő, író. Kézdivásárhelyen született, ma Csíkszépvízen él.) A találkozás a Magyar Írószövetség kezdeményezésére jött létre.

Iskolánk XI. C osztályos tanuló közelebbről megismerkedhetett a kortárs székelyföldi próza jelen képviselőivel. Megajándékoztak bennünket egy kis ízelítővel a munkásságukból. Egy-egy tárca, egy regényrészlet által kaphattunk betekintést az írói világukba.

A könyv, az olvasás szeretetére bátorítottak bennünket, amely elengedhetetlen része a felnőtté válásnak. Attilának meg sikerült ügyességével megnyernie a Székelyföld folyóirat legújabb számának dedikálásokkal bőven ellátva.

„Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én megünnepelt magyar költészet napja az évtizedek során milyen jelentősen hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez. A Magyar Írószövetség indítványozta annak idején a magyar dráma napját is, amelyet 1984 óta ünnepelünk szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján.

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.” – jegyzi meg a www.magyarszepprozanapja.hu  oldal a tájékoztatásában.

Györgypál Enikő, magyartanárnő

Vissza