Lázár Ervin felolvasómaraton

 „A világban mindenkire
rá van bízva valami.
Valami nagyon fontos.”

Lázár Ervin: Az élet titka

2024. március 5-én, 16. alkalommal került sor a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Nemzetközi Felolvasómaratonra. Idén Lázár Ervin írásaiból olvastunk, ezáltal csatlakozva az országhatárokon átívelő közös eseményhez.

A rendezvénybe iskolánk diákjai többnyire a magyarórák keretében kapcsolódtak be.

A VI. osztályosok személyesen is részt vettek a könyvtár által szervezett közös olvasáson. A határokon innen és túl felcsendülő többezer mese között a „mi lázárervin mesénk” is elhangzott. Mindegyik mese által tanultunk valami fontosat. Talán azt is – Boldizsár Ildikó – szavaival élve, hogy „(…) mindig van remény. Még akkor is, ha a kerek erdő négyszögletűre sikeredik. Mert nem az a fontos, hogy az erdő deformálódik, s a kerek négyszögletű lesz, hanem az, hogy mégiscsak létezik egy hely, ahol nem számít, ha az ember kicsit elüt a megszokottól – miként Ló Szerafin, Nagy Zoárd, Szörnyeteg Lajos vagy éppen Dömdödöm. (…)

Most már csak azt kellene mindannyiunknak megtanulni, hogy ildomos viselkedni ebben a világban: hogyan lehet elfogadni, megérteni, felemelni, segíteni és szeretni. Ez Lázár Ervin ránk hagyományozott öröksége. Tőlünk függ, hogy mit teszünk vele. Hiszen a mesemondók végül is azért utaznak át ezen a világon, hogy a szomorúság kevesebb legyen. Akkor is, ha ők már nincsenek velünk.”

Bogdán Beáta, magyartanárnő

Vissza