PETŐfi SZELfi – avagy lőjünk egy közös szelfit nemzeti költőnkkel

Petőfi plakát 2023

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös előadásával tiszteleg a magyar irodalom talán legismertebb alakja előtt. Ennek lehetett tanúja november 16-án a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 5. és IX. A osztálya, Bogdán Beáta és Györgypál Enikő magyartanárok kíséretében. Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában egy szabad, asszociatív gondolatiságra, képiségre és zeneiségre épülő játékban volt részünk. Hogy lőttünk szelfit, az biztos 🙂 

A PETŐfi SZELfi előadás Petőfi Sándor verseire és élettörténetéről fennmaradt anekdotákra épül. Célja, hogy a mai diákokhoz közel hozza a romantikus poéta alakját, hogy a tankönyv ízű iskolai élményen túl egy élő, képzőművészetileg gazdagon megfogalmazott kortárs olvasaton keresztül találkozzanak a XIX. század szellemiségével, a lassan muzeális életformává süllyedt paraszti népkultúrával, de legfőképp a Petőfi személyiségéből, verseiből áradó szabadságeszménnyel. Petőfi Sándor halhatatlan művei elevenednek meg a színpadon, zenés és prózai formában, öt ifjú bábművész ötletes prezentálásában, mint a János vitéz, A szerelem, a szerelem, A Tisza, a Füstbe ment terv, Anyám tyúkja és mások. Természetesen megelevenednek 1848. március 15-ének forradalmi eseményei, a Pilvax kávéháztól a Nemzeti Múzeumig, a Nemzeti dal és a 12 pont felolvasásáig. Életre kelnek a Föltámadott a tenger sorai, az Egy gondolat bánt engemet prófétai gondolatai és A XIX. század költői című költemény máig érvényes sorai. Az alkotók szeretnék közel hozni a fiatalokhoz nemzeti költőnk alakját, aki, ha ma itt lenne közöttünk, természetesen közös szelfit készítene a közönséggel, hiszen mi más lehetne a méltó befejezés?

Petőfi szelfie

A PETŐfi SZELfi vígdráma szövegét Szabó Attila dramaturg írta, Petőfi Sándor verseinek, naplórészleteinek valamint Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című novellájának felhasználásával, amely keretet biztosít a produkciónak. Az előadás rendezője Bartal Kiss Rita, jelmez és díszlettervező Mátravölgyi Ákos, zeneszerző Cári Tibor. A szereposztás: Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője, valamint Balló Helga, Lukács-György Szilárd, Mihály Csongor és Vass Richárd, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei.

Györgypál Enikő magyartanárnő

Vissza