prédikáció

Adventi várakozás

Jézus Krisztus születésének megünneplésére, karácsonyra készülünk ez évben is. Tudom, tudjuk, hogy nem csak maga az ünnep, de a felkészülési idő is hozzátartozik az ünnepléshez, ezért igyekszünk az ünnepet megelőző adventet is tartalmasan, komolyan megélni. Amikor az advent lényegét próbáltam tovább »

prédikáció

Te Deum

Kedves Diákok, Kedves Tanárok, Kedves Szülők, Munkatársak!Nem elvont, érhetetlen, hanem közvetlen, érhető beszédet szeretnék mondani nektek ezen a hálaadó ünnepen, amikor azon kívül, hogy Te Deum-ot éneklünk, dicsérő énekünkkel és imánkkal hálát adunk Istennek – mert így illik évzárókor (is) tovább »

prédikáció

Billegési prédikáció

Kedves Szülők, Nagyszülők, Tanárok, Munkatársak! Kedves Vendégek!Kedves ünneplő nyolcadikos Fiatalok! Érdekesnek találom, hogy elköszönő, hálaadó ünnepetek éppen az Eucharisztia, az Oltáriszentség ünnepére, Úrnapjára esett. Már csak azért is, mert az EUCARISZTIA görög szónak jelentése szó szerint EU = jó + tovább »

prédikáció

Ballagási bevezető

Nagyméltóságú és főtisztelendő Tamás József püspök atya! Főtisztelendő főesperes és esperes atyák! Kedves paptestvérek!Tisztelt Konzul úr, Miniszter úr, Tanfelügyelő hölgyek és urak, Önkormányzati Képviselő Úr! Tisztelt Krajcsik György az Amerikai Kossuth Klub elnöke és kedves felesége!Tisztelt tanárnők és tanárok, munkatársak! tovább »

prédikáció

Húsvéti ráhangoló prédikáció

Az életünk tele van nyugtalansággal, sokszor szorongással, félelemmel. Mondhatni ez az élet velejárója. Igen. A nyugtalanság hozzátartozik életünkhöz, sokmindenből adódhat. Pl. hogy nem tudjuk, mi lesz velünk, mi következik, vagy hogy a jelen állapotot nem tudjuk befolyásolni, megváltoztatni. Abból is tovább »

prédikáció

Farkas Ibolya nyugdíjas búcsúztató prédikáció

Kedves Ünneplő Testvéreim! Kedves Ibolya!Az acélember című költeményét a piarista gimnáziumban nevelkedett, majd 1910-ben piarista pappá szentelt Sík Sándor (+1963) 1936-ban írta. A két világégés között született költemény írója már tanár (1911-’29) volt Budapesten, amikor az első világháború zajlott. A tovább »

prédikáció

10 éves érettségi találkozó (2012-2022)

Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico. Ezt a mondatot Merániai János esztergomi érsek írta, ugyanis 1213 őszén magyar főurakból álló csoport merényletet készített elő II. András király felesége, Merániai Gertrud ellen. A törvényes királyné tovább »

Az oltáriszentség

Az oltáriszentség

Olvasmány a Királyok első könyvéből, 1 Kir 19, 1 – 81Acháb mind elbeszélte Izebelnek, amit Illés végbevitt, az egész történetét annak, ahogyan sorra megölette a prófétákat. 2Erre Izebel hírvivőt küldött Illéshez: Ezt üzente neki: „Ezt és ezt tegyék velem az istenek, tovább »

A bűnbánat szentsége

A bűnbánat szentsége

Az I. sz. végén született az az ókeresztény irat, melynek a Didaché nevet adták. Az írás más elnevezése – A Tizenkét apostol tanítása a népekhez. Ezen írás utasítást fogalmaz meg a Szentmise végzésének módjával kapcsolatban: „ … az Úr napján tovább »

bermalas foto

A bérmálás szentsége

Bérmálás – latinul confirmatio, jelentése ’megerősítés’ – olyan szertartás, melynek során kézrátétel és felkenés útján közvetítik a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára.  A régebbi meghatározás szerint a bérmálás az a szentség, melyben a Szentlélek a megkeresztelt ember lelkét megerősíti, hogy tovább »

A keresztség

A keresztség szentsége

Kedves fiatalok! Pintér Béla énekes és dalszerző zenéit hallgatva találkoztam a “Ki vagyok én?” című dallal, ami elindította bennem a kérdést és késztetett, hogy meg is fogalmazzam magamnak: KI vagyok én? Ettől a kérdéstől, illetve a ráadott választól sok minden tovább »

Trianon2020

Trianoni emlékezés

Megemlékezés a trianoni döntés századik évfordulóján Elhangzott Csíksomlyón a Salvator kápolna előtt, a cserkészek körében Államalapító Szent királyunk I. István, azaz ahogy tisztelettel mondani szoktuk Szent István 1038. augusztus 15-én halt meg. Első királyunkat Székesfehérvárott temették el, az általa építtetett tovább »