Rákóczi Szövetség – Bemutató

2010 decemberében érkezett hozzánk Bajnóczy Gábor és Csáky Csongor (ma a Szövetség elnöke) és kötöttük meg az együttműködési megállapodást iskolánk és a Szövetség között, létrehozva a 131. számú középiskolás szervezetet. A budapesti központtal működő Szövetség célja a diákok számára a magyar-magyar kapcsolatok megtapasztalásának lehetőséget nyújtani. Programjaik népszerűségét bizonyítja, hogy mostanra már  több mint 320 középiskolai szervezet működik szerte a Kárpát- medencében.

Az elmúlt tizenegy évben számos programon vettünk részt. Vezetőképzők, Gloria Victis (október 23-ai megemlékezés a budapesti Műegyetemen), sátoraljaújhelyi középiskolás tábor, Nemzeti Összetartozás Napja tették lehetővé, hogy a kapcsolatok építésén túl olyan, a magyar történelem, kultúra  helyszíneire jutottunk , ahová sokan előtte nem:  Borsi, Sárospatak, Széphalom, Kassa, Szelmenc stb. (a sor hosszú lenne). Természetesen igyekeztünk iskolai szinten is rákóczis öntudatot kialakítani a helyben szervezett Pro Libertate vetélkedővel, a háborús veteránokkal való találkozással, a toborzókkal, viszont a magyarországi programokat nem rekonstruálhatjuk a falakon belül.

Az utóbbi évek népszerű pályázata a Diákutaztatási Program, évente több mint 10.000 diák utazhat a Szövetség támogatásával. Segítségével iskolánkból is már több száz diák utazhatott Marosvásárhelyre, Tordára, Brassóba, Gyimesbe március 15., június 4., az összetartozás emléknapján vagy október 23. apropóján.

Azt gondolom, kollégáim nevében is mondhatom, hogy kiváló lehetőség nemcsak a tapasztalati tanulásra, hanem az osztályközösség erősítésére is.

Kolumbán Magda, szervezeti vezető

Vissza