prédikáció

10 éves érettségi találkozó (2012-2022)

Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico. Ezt a mondatot Merániai János esztergomi érsek írta, ugyanis 1213 őszén magyar főurakból álló csoport merényletet készített elő II. András király felesége, Merániai Gertrud ellen. A törvényes királyné tovább »

Az oltáriszentség

Az oltáriszentség

Olvasmány a Királyok első könyvéből, 1 Kir 19, 1 – 81Acháb mind elbeszélte Izebelnek, amit Illés végbevitt, az egész történetét annak, ahogyan sorra megölette a prófétákat. 2Erre Izebel hírvivőt küldött Illéshez: Ezt üzente neki: „Ezt és ezt tegyék velem az istenek, tovább »

A bűnbánat szentsége

A bűnbánat szentsége

Az I. sz. végén született az az ókeresztény irat, melynek a Didaché nevet adták. Az írás más elnevezése – A Tizenkét apostol tanítása a népekhez. Ezen írás utasítást fogalmaz meg a Szentmise végzésének módjával kapcsolatban: „ … az Úr napján tovább »

bermalas foto

A bérmálás szentsége

Bérmálás – latinul confirmatio, jelentése ’megerősítés’ – olyan szertartás, melynek során kézrátétel és felkenés útján közvetítik a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára.  A régebbi meghatározás szerint a bérmálás az a szentség, melyben a Szentlélek a megkeresztelt ember lelkét megerősíti, hogy tovább »

A keresztség

A keresztség szentsége

Kedves fiatalok! Pintér Béla énekes és dalszerző zenéit hallgatva találkoztam a “Ki vagyok én?” című dallal, ami elindította bennem a kérdést és késztetett, hogy meg is fogalmazzam magamnak: KI vagyok én? Ettől a kérdéstől, illetve a ráadott választól sok minden tovább »

Trianon2020

Trianoni emlékezés

Megemlékezés a trianoni döntés századik évfordulóján Elhangzott Csíksomlyón a Salvator kápolna előtt, a cserkészek körében Államalapító Szent királyunk I. István, azaz ahogy tisztelettel mondani szoktuk Szent István 1038. augusztus 15-én halt meg. Első királyunkat Székesfehérvárott temették el, az általa építtetett tovább »