Rákóczi Tábor 2022-3

Összmagyar Középiskolás Tábor Sátoraljaújhelyen

2022. július 31. – augusztus 5. között kilencen a 9. B-ből és az osztályfőnökünk részt vettünk a 2022-es év II. Összmagyar Középiskolás Táborban Sátoraljaújhelyen. A hét alatt színes programok voltak, mint: kastélylátogatások, csapatjátékok, előadások, táncház, buli és még számos szórakoztató tovább »

X.C-Gyulafehérvár2022-3

1848-’49-es szabadságharcra emlékeztünk

A hétfői kirándulásunk témája az 1848-’49-es szabadságharc és forradalom volt. Az indulás reggelén mindenki fáradtan ült fel a buszra, de lelkesedés töltött el minket, hogy szembesülhetünk az 1848-1849-es forradalom hatásaival és következményeivel Erdélyben. Mivel nem volt időnk minden egyes helyszínen tovább »

IX. évfolyam Nagyenyed-2

Petőfi nyomában

2022. március 11-12-én a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium IX. évfolyama kirándulni volt a Rákóczi Szövetség támogatásával. A kirándulás útvonala Marosvásárhely, Torda, Torockó, Nagyenyed, Asszonyfalva, Segesvár, Keresztúr volt. Fő célunk az volt, hogy olyan helyeket keressünk fel, amelyek kapcsolódnak az tovább »

X.C-Marosvásárhely2020

1956 a köztudatban Marosvásárhelyen

Október 23-hoz közeledve, a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően, múlt századi eseményeket idézhettünk fel az egynapos történelmi kiránduláson. Úticélunk Marosvásárhely volt. Október 16. volt, igazi őszies idő, hűvős, borús többnyire esős nap, ami a buszon nem volt érzékelhető, ugyanis alig indultunk el, tovább »

Széphavas Szentlélek kápolna-3

Gyimesek csodás vidéke

Mielőtt utnak indultunk volna e csodás vidékre fontosnak tartom kiemelni, hogy az iskolánk történelem szakos tanára, a kirándulás alkalmából fontosnak tartotta, hogy úgy látogassuk meg ezt a vidéket, hogy tudjuk, hogy mekkora történelmi értéke van. Az előadásában, többek között, megismerkedhettünk tovább »

IX.C-Segesvár2021-2

Honvéd katonák nyomában

Borús júniusi reggelre ébredtünk, az előző napokhoz képest elfogadható kellemes időt kaptunk. 21-e volt, reggel 7 óra. Kis csapatunk a IX. C osztály, amely 27 diákkal és osztályfőnökükkel Pál Lászlóval az élen útra készen voltak, hogy a II. világháború idején tovább »

Bornemissza-Rákóczi-kastély

Erdélyi magyarság történelme

Köszönetet szeretnénk mondani a XI. C osztály nevében a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli tagjainak, hogy anyagi támogatásukkal hozzájárultak kirándulásunkhoz, melynek keretén belül többet megtudhattunk az erdélyi magyarság történelméről. Először Maroshévízre vezetett az utunk Urmánczy-i család kastélyába, ahol betekintést nyertünk a család tovább »

RSZ-logó

Rákóczi Szövetség – Bemutató

2010 decemberében érkezett hozzánk Bajnóczy Gábor és Csáky Csongor (ma a Szövetség elnöke) és kötöttük meg az együttműködési megállapodást iskolánk és a Szövetség között, létrehozva a 131. számú középiskolás szervezetet. A budapesti központtal működő Szövetség célja a diákok számára a tovább »