V. Magyar Nyelvű Országos Hittanolimpia – Kolozsvár

A húsvéti vakációban, április 12-14. között, Kolozsváron került sor az immár ötödik alkalommal szervezett minisztériumi Vallásolimpiára, amelyre iskolánk összesen 11, általános- és gimnáziumi tanulója jutott tovább. 

V. Magyar Nyelvű Országos Hittanolimpia 2023-2

Fecső Boróka, Fejér Király Mátyás  VIII., Timár Anett- , Csillag Helga IX.A, Becze Gellért X.A, Tőke Eszter  X.C,  Sánta Emőke XI.A, Zorgel László XI.C, Imre Balázs Szilamér-, Kovács Szilveszter XII.A, Barszán Ágnes XII.C osztályos tanulók képviselték iskolánkat a megmérettetésen.

Az írásbeli versenyt követően „történelmi sétára” hívták a szervezők a diákokat Erdély „történelmi fővárosában”, ahol Kolozsvár történelmi nevezétességeit tekinthették meg az ifjak.

A szorgalmas munka megteremte a maga gyümölcsét: Fecső Boróka (VIII.)  és Kovács Szilveszter I. helyezést-, Timár Anett (IX.A)  Becze T. Gellért (X.A)  II. díjat kaptak, Imre Balázs Szilamér (XII.A) III. díjban-, Csillag Helga (IX.A), Tőke Eszter (X.C) tanulók  dicséretben részesültek. Fecső Boróka különdíjban is részesült. Felkészítő tanáraik: Erdély Imre és Simó Gáspár vallástanárok voltak.

V. Magyar Nyelvű Országos Hittanolimpia 2023-1

„A hittanolimpia, más tantárgyversenyekkel ellentétben, nem csupán a tárgyi tudást, logikai gondolkodást, ok-okozati összefüggések felismerését követeli meg, hanem személyes tapasztalatainkat, a lelkivilágunkat is bele kell foglalnunk a dolgozatba, mivel a keresztény élet gyakorlati szinten nyer értelmet. Ezt különösen szeretem a hittanversenyben, mivel lehetőséget nyújt egyfajta önelemzésre, saját istenkapcsolatom megvizsgálására: milyen szerepe van Istennek az én személyes életemben? A dolgozatban a korintusi levél egy részlete kapcsán kellett kisesszét írnunk: “Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük legnagyobb a szeretet”. Az esszéírás közben elgondolkodhattam a szeretet fontosságán a keresztény életben, a legnagyobb erőről, amely az embereket egymással és Istennel köti össze. Szeretni sokszor nehéz, de Krisztust követve mindenkinek küldetése mások iránt szeretettel lenni, Isten szeretetét továbbadni.” – vélekedik Kovács Szilveszter a versenyről, a Vasárnap c. hetilapban.

Adja az Úr, hogy diákok és tanárok egyaránt az Ő tanúságtevői lehessünk életünk minden napján. OMDG!

Erdély Imre, vallástanár

Vissza