Petőfi nyomában

2022. március 11-12-én a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium IX. évfolyama kirándulni volt a Rákóczi Szövetség támogatásával. A kirándulás útvonala Marosvásárhely, Torda, Torockó, Nagyenyed, Asszonyfalva, Segesvár, Keresztúr volt. Fő célunk az volt, hogy olyan helyeket keressünk fel, amelyek kapcsolódnak az 1848- as szabadságharchoz.

Elsőként Tordán álltunk meg, ahol felkerestük a hajdani Jósika Miklós utcában az ótordai református papilakot. Az 1750-es évektől ez a ház az otthona a mindenkori ótordai református papnak. A műemlék épület falán tábla jelzi, hogy 1849 júliusában Petőfi Sándor e házban szállt meg, majd másnap elindult Segesvár felé, hogy Bem seregeihez csatlakozzon. Kisfiát és feleségét Miklós Miklós néhai református lelkészre bízta, majd Egressy Gáborral együtt július 27-én elindult Székelyföld irányába. 10 nap múlva meghalt. A parókia kertjében római kori kövek láthatóak. Tordán még meglátogattuk a sóbányát is, ami felejthetetlen élményekkel gazdagított.

Szállásunk Torockón volt, majd másnap Nagyenyedre utaztunk, ahol meglátogattuk a híres nagyenyedi gimnáziumot és a természettudományi kiállíást is megnéztük. Megrázó élmény volt a nagyenyedi vérengzés emlékműnél elcsendesedni. A nagyenyedi vérengzés 1849. január 8–11. között történt, mikor román népfelkelők lerohanták és feldúlták a katonai védelem nélkül maradt Nagyenyedet. A vérengzés áldozata 600–1000 magyar polgár volt (további körülbelül ugyanennyi halálra fagyott menekülés közben); a rombolásban elpusztult a város nagy része, beleértve a református kollégium épületeit, könyvtárát, és felszerelését.

A kirándulás számunkra nagy élmény volt ugyanis teljesen másként éltük át az idén a március 15 -i ünnepséget. Mélyen a lelkünkben velünk volt a feleségétől és gyermekétől búcsúzó Petőfi, valamint az ártatlan székelyek értelmetlen szenvedése és halála. Rájuk emlékeztünk.

IX. évfolyam

Vissza